Tijdvaarders

Drie solisten, koor en Orkest De Volharding
Tijdvaarders werd geschreven voor Orkest de Volharding
Neem contact met me op voor de bladmuziek
image for Tijdvaarders

In 2005 vond het spektakel Tijdvaarders plaats in Den Bosch, St Truiden (BE), Middelburg en Heerlen. Libretto en regie waren van Rinus Knobel, en ik schreef de muziek. Centraal in dit spektakel stond een gigantisch fietsgevaarte, bedacht en gebouwd door Miesjel van Gerwen: een onderstel bestaande uit vijftig omgebouwde fietsen met daarboven op lange ijzeren staven opnieuw fietsen, dertien in getal, duidelijk zichtbaar tot een monumentaal ding aan elkaar gelast. De onderste fietsen werden voortbewogen door een vijftig-koppig koor, op de fietsen boven zaten de voltallige musici van Orkest de Volharding.
Op en om het gevaarte heen liepen en fietsten drie solisten: een sopraan, een mezzo-sopraan en een bariton. En tenslotte reed op een enorme driewieler de nar.

'Tijdvaarders' is geinspireerd op 'Troost de hysterische robot' een bundel gedichten van Lucebert uit 1989. Een groot deel van de bundel bevat het gelijknamige oratorium dat nooit (professioneel) is uitgevoerd. 'Troost' vertelt met behoorlijk wat cynisme het zwaarmoedige verhaal van de voortdurend tobbende en kleinzielige mens, eindigend in zijn verlossende dood. De personages zijn geen mensen van vlees en bloed, maar allegorische figuren.
Door het plegen van enkele coupures en het invoegen van enkele gedichten uit andere bundels van Lucebert is er een lichter, minder zwaarmoedig libretto ontstaan dat past en thuishoort in de al bestaande omgeving van 'de fiets'.

Ons houdt vogel leven in zijn klauwen
want wij vliegen als wij vallen
en verrijzen bij het dalen
naar het geborchte van de bron