Wie ben ik?

Portrait of Gerard Beljon

Ik ben in 1952 in Utrecht geboren, en heb luit en gitaar gestudeerd aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag.

Ik heb altijd gecomponeerd, maar dat begon pas echt vorm te krijgen tijdens de insprirerende lessen van Daan Manneke aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast heeft de intensieve samenwerking met de zeer inspirerende koordirigent Fokko Oldenhuis mijn liefde voor het schrijven voor koor verdiept.


Ik heb veel composities voor kamerkoor geschreven, die vaak zijn uitgevoerd door één van Fokko's vele koren, en daarnaast ook door o.a. het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam en Studium Chorale. Onder mijn andere werken zijn de kinderopera Hans en Grietje, tango muziek geschreven voor het spetterende accordeonduo Toeac en het ritmische Beat geschreven voor pianist Ralph van Raat.


Voor mij zijn communicatie en emotie de belangrijkste drijfveren voor het componeren. Ik wil dat iedereen kan voelen waar een compositie over gaat. Daarom houd ik ervan om te schrijven voor de menselijke stem.

Ik voel me ook thuis in de volksmuziek, waar emotie en muzikale energie vaak hand in hand gaan. En het combineren van oosterse en westerse instrumenten in mijn recente werk vind ik heel spannend.

Net als veel mensen word ik geraakt door de geest van deze tijd met zijn terrorisme, een oorlog vlakbij en heel veel vluchtelingen. Dat hoor je terug in mijn recente werk.