Tempest

Voor orkest
Tempest werd geschreven op verzoek van het Limburgs Symfonie Orkest, in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.
Gepubliceerd door Donemus
image for Tempest

Een onschuldig briesje in de klarinetten dat het water doet rimpelen, een wervelwind in de strijkers met nerveus dwarrelende bladeren in de houtblazers, of een plotselinge windvlaag door het hele orkest: het zijn allemaal aspecten van dezelfde storm die je door deze compositie heen kunt horen waaien.

De inspiratie voor Tempest lag voor mij, net als bij sommige van mijn andere werken, in het verloop en de invloed van een natuurlijk proces. Net als de dagelijkse cyclus van de zon en haar voelbare warmte, intrigeren de onzichtbare kracht en de ongrijpbare bewegingen van de wind me. Daarom heb ik geprobeerd dit fenomeen, dat zijn invloed heeft op de hele natuur, muzikaal gestalte te geven.
Luister maar naar de vogels die in een luwte van de storm weer voorzichtig beginnen te zingen, of voel de ijzige wind waaien over een kale vlakte. En hoor hoe tenslotte de zon magistraal aan de hemel verschijnt, als alle wolken door een onzichtbare hand zijn weggeveegd en de wereld weer warm en rustig wordt in een harmonieus landschap aan het eind van de muziek.