(It takes) 2 2 Tango

Voor 2 accordeons
(It takes) 2 2 Tango werd geschreven voor het accordeonduo Toeac (Pieternel Berkers en Renée Bekkers).
Gepubliceerd door Donemus

Muziek is communicatie. Ik deel graag mijn emoties met de musici waarvoor ik muziek schrijf. En vervolgens ook met het publiek dat die muziek hoort. Om mijn verhaal kwijt te kunnen, moet ik dus wel zo duidelijk mogelijk praten.
Emoties laten zich wat mij betreft niet goed vangen in van te voren bedachte rekenmodellen en constucties. De muziek moet liefst recht uit het hart komen.

Daarom hoor ik graag de instrumenten bespeeld door de musici waarvoor ik ga schrijven. En wat is er dan beter dan hun spel en daarmee hun emoties op te nemen. Dichterbij kun je niet komen! Het komt er voor dit stuk op neer dat we bij mij thuis een aantal muzikale emoties van Toeac hebben 'gesampled'.

Bij het componeren ben ik vervolgens te werk gegaan als bij een collage: de opgenomen muziek heb ik in kleine stukjes geknipt ('gesampled'), en die stukjes steeds opnieuw gegroepeerd en gecombineerd.
Door al die snippers in een nieuwe context te plaatsen ontstonden er vanzelf allerlei muzikale bewegingen met ook weer eigen melodische, harmonische en ritmische betekenissen. En zo verscheen er langzaam een muzikale collage, een nieuwe vorm, samengesteld uit materiaal aangedragen door de accordeonistes en ge-recycled tot (It takes) 2 2 Tango!